ممنوعیت صادرات محصولات به ایران

[ad_1]
دولت جمهوری اسلامی ایران نیز مانند سایر کشورها فهرستی از محصولات ممنوعه وارداتی به کشور را منتشر می کند. بر اساس قانون و سیاستهای کلی ایران در خصوص توسعه و نگهداری محصولات داخلی و همچنین مبارزه با تحریمها، در سالهای اخیر محصولات بیشتری در این فهرست گنجانده شده است. آخرین نسخه فهرست ممنوعه به گونه ای منتشر شد که تقریباً ۲۵۰۰ قلم کالا به عنوان کالاهای ممنوعه صادراتی به ایران درج شد. بنابراین با توجه به لیست، توجه واردکنندگان و سرمایه گذاران خارجی به قانون ممنوعیت ممنوعیت واردات محصولات به ایران اهمیت دارد. یکی از بزرگترین چالش ها در همه مشاغل، عدم آگاهی از مسائل حقوقی و قوانین مرتبط در شرکت ها است. این مشکل به خصوص در حوزه تجارت بین الملل می تواند خطری جدی برای افراد یا شرکت ها ایجاد کند. شرکت بازرگانی جی تی جی با تجربه موفق و بکارگیری کارشناسان متخصص می تواند مراحل واردات و صادرات را به بهترین شکل ممکن انجام دهد و از رسیدگی به مسائل حقوقی شما اطمینان حاصل کند. برای اطلاع از زمینه فعالیت و مشاوره تخصصی در زمینه تجارت بین الملل با ما تماس بگیرید. برای اطلاع از لیست ممنوعه و قوانین و مقررات واردات و صادرات در ایران، ادامه مقاله را بخوانید.
مزایا و معایب ممنوعیت واردات محصولات به ایران
تعداد زیادی از کارشناسان معتقدند تصویب قانونی که صادرات محصولات به ایران را ممنوع می کند برای اقتصاد کشور مفید است و همچنین معتقدند چنین قانونی به کشور کمک می کند تا گامی در جهت تولید داخلی بردارد که موجب رونق اقتصادی می شود. اما برخی معتقدند ممنوعیت صادرات برخی محصولات به ایران ممکن است به طور غیرمستقیم باعث رکود اقتصادی، آسیب رساندن به تولید ناخالص ملی و افزایش قاچاق کالا به کشور شود.
اما بر اساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران، ممنوعیت واردات 2500 کالای غیرضروری به ویژه ممنوعیت واردات محصولات گروه 4 و محدود کردن واردات 722 قلم کالا، موجب صرفه جویی 5.8 میلیارد دلاری ایران در مدت یک سال شده است. تولید ناخالص ملی را افزایش داده است.
طبقه بندی کالاهایی که صادرات آنها به ایران ممنوع است
به طور کلی مهمترین محصولاتی که صادرات آنها به ایران ممنوع است به شرح زیر است:
1. پوشاک و منسوجات
به گفته رئیس اتحادیه پوشاک و نساجی ایران، با اجرای قانون ممنوعیت واردات، «افزایش خارقالعاده ۷۰ درصدی تولید پارچه در ۷ ماهه نخست سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۱۳۹۸ داشته است». صادرات محصولات به ایران تاثیرات منفی مانند افزایش قاچاق محصولات و کاهش مواد اولیه نساجی برای تولیدکنندگان در ایران داشت.
بر اساس آمار گمرک ایران، مهمترین اقلام پوشاک و منسوجات ممنوعه وارداتی به کشور شامل 16 زیرگروه از جمله پارچه، چادر/چتر مشکی، پرچم، نایلون، انواع کفش، پتو، فرش، قالیچه، موکت و … فرش ماشینی، پارچه پنبه ای، پارچه مصنوعی، پارچه پشمی، پارچه باستون، کرفس، نخ پنبه، الیاف آبدوست، الیاف پلی استر، پلی پروپیلن و فیلامنت.
2. لوازم خانگی
بر اساس قانون ممنوعیت صادرات ایران، واردات برخی از محصولات داخلی مانند لوازم خانگی ممنوع است. ممنوعیت واردات محصولات مشابه تولیدات داخلی و همچنین جلوگیری از واردات محصولات غیرمجاز (قاچاق) باعث شد ایران در سال 2020 رشد 46 درصدی تولید لوازم خانگی داشته باشد و همچنین ایران را به حداکثر ظرفیت تولید برساند. 20 میلیون واحد برآورد شده است.
لوازم خانگی را می توان به 3 بخش لوازم خانگی، سایر لوازم فلزی، وسایل گرمایشی، کولر و وسایل سرمایشی و انواع لوله و اتصالات فلزی تقسیم کرد.
در ادامه به مهم ترین محصولات زیرگروه لوازم خانگی ممنوعه وارداتی به کشور اشاره می کنیم:
1. یخچال و فریزر
2. انواع اجاق گاز، فر و ماکروفر
3. انواع سیستم های سرمایشی، بخاری و دیگ
4. انواع ماشین های پیرایش انسان و حیوانات
5. انواع تلویزیون، گیرنده تلویزیون و رادیو
6. انواع ماشین لباسشویی و ظرفشویی.
3. ماشین
دلیل ممنوعیت صادرات محصولات به ایران به ویژه محصولات لوکس مانند خودرو کمک به رشد و رونق تولید داخلی است. در حال حاضر سایپا و ایران خودرو خودروسازان اصلی ایران هستند و رقابت شدیدی بین محصولات این دو برند در بازار خودروی کشور وجود دارد. در حال حاضر محصولات این دو برند به کشورهای مختلف دنیا صادر می شود.
در ادامه به مهم ترین محصولات زیرگروه های خودرویی که واردات آنها به کشور ممنوع است اشاره می کنیم:
1. وسایل نقلیه سبک و سنگین
2. موتور سیکلت
3. دوچرخه
4. دستگاه های صنعتی برای ساخت و ساز جاده، هوایی، راه آهن و دریایی
5. ماشین های آتش نشانی و مخازن
4. کالاهای چرمی
ایران با حضور طولانی مدت در این صنعت و داشتن شرکت های بزرگ با طیف گسترده ای از محصولات، یکی از باکیفیت ترین چرم های دنیا را دارد که در بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای آسیایی طرفداران زیادی دارد. با این حال، واردات غیرمعمول چرم مصنوعی خارجی به شدت بر تولید چرم داخلی تأثیر گذاشته است.
بنابراین به منظور حمایت از تولید داخلی و افزایش درآمدهای ارزی، واردات کالاهای چرمی نیز در قانون صادرات ایران ممنوع شده است. بر اساس این قانون، واردات هرگونه کالای چرمی مانند کمربند و زیور آلات و همچنین هرگونه کیف و کفش چرمی ممنوع است.
5. لوازم آرایشی و بهداشتی
قابل ذکر است که از سال 2018 واردات لوازم آرایشی و بهداشتی به طور کامل ممنوع شده است. بنابراین امکان ثبت واردات این محصول با شماره تعرفه 33030090 و 33059010 وجود ندارد اما چرا ممنوعیت واردات وجود دارد؟ جالب اینجاست که لوازم آرایشی یکی از پرطرفدارترین محصولات در زمینه واردات در ایران است و این محصول همواره مورد پسند مردم کشور بوده است. این امر باعث خروج سرمایه عظیم از ایران شد و فشار زیادی بر تولیدکنندگان داخلی وارد کرد. از این رو دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت قانونی را وضع کند که واردات محصولات آرایشی و بهداشتی به کشور را ممنوع کند.
این تصمیم پیامدهایی برای دولت جمهوری اسلامی ایران دارد. از معایب عمده این قانون می توان به افزایش قاچاق و زیان وارده به تجار، بازرگانان و حامیان این صنعت اشاره کرد. آیا این قانون استثنا دارد؟ چه محصولاتی مجاز به صادرات به ایران هستند؟ اگر در مورد قانون ممنوعیت واردات لوازم آرایشی و بهداشتی به ایران سوالی دارید با GTG تماس بگیرید.
6. لبنیات و مواد غذایی
در حال حاضر بیش از 400 برند و کارخانه فعال در صنعت لبنیات در ایران وجود دارد. جالب است بدانید که از این وسعت، 85 درصد صنایع لبنی ایران با سرمایه گذاری بخش خصوصی و مدیریت مستقیم و 15 درصد باقی مانده به طور کامل توسط بخش غیردولتی اداره می شود.
به دلیل پتانسیل بالای آن برای تولید تعداد زیادی لبنیات، واردات این گونه محصولات به ایران ممنوع است. ایران در سال گذشته در رقابت با کشورهای رقیب مانند ترکیه و کشورهای عربی توانسته بود 780 میلیون دلار از واردات لبنیات و مواد غذایی درآمد کسب کند.
از مهمترین محصولات این دسته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. عسل ارگانیک
2. شیر و فرآورده های آن
3. زعفران
4. گندم، آرد گندم و نشاسته گندم
5. انواع روغن (آشپزی).
6. غذاهای دریایی مانند ماهی، میگو و خاویار
7. رب گوجه فرنگی
8. هر میوه ای
7. تجهیزات تکنولوژیکی
ایران واردات بسیاری از تجهیزات تکنولوژیک را ممنوع کرده است. با این حال، این شامل محصولاتی مانند تلفن همراه، تبلت، لپتاپ و سیستمهای رایانهای که کاربران نهایی از آنها استفاده میکنند نمیشود، بلکه در واقع شامل واردات تجهیزات تخصصی میشود.
بر اساس این فهرست، محصولات ممنوعه شامل شبکههای نسل بعدی (NGN)، سوئیچها و روترها، آنتنهای مخابراتی، شبکههای نوری غیرفعال (PON)، کابل داده یا مودمهای بیسیم، تلفنهای IP، قطعات رادیویی و نوری غیرفعال، کابلهای مخابراتی و شبکههای ذخیرهسازی هستند. (سان).
8. محصولات صنعت فلزکاری
محصولات فلزکاری در فهرست محصولات ممنوعه ممنوعه وارداتی به ایران رتبه هشتم را دارند. چنین محصولاتی در 6 زیر گروه طبقه بندی می شوند. روی و سرب، گندله، آهن احیا شده مستقیم/آهن اسفنجی، محصولات مس، فولاد خام و آلومینیوم شش زیرگروه محصولاتی هستند که واردات آنها به ایران ممنوع است.
9. محصولات صنعت ماشین آلات
نهمین کالای لیست متعلق به محصولات صنعت ماشین سازی است. واردات انواع تجهیزات بسته بندی، ماشین آلات، انواع کوره، آسانسور و پله برقی، ماشین آلات کشاورزی، ماشین آلات خط تولید، مبدل های حرارتی، تجهیزات نیروگاهی و گلخانه ای از محصولات صنعت ماشین آلات است که اکیداً ممنوع می باشد.
10. محصولات صنعت ساختمان
آخرین مورد از لیست محصولات ممنوعه ایران که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت، زیرمجموعه محصولات ساختمانی است. واردات محصولاتی مانند انواع خاک های رسی، سنگ مرمر، تراورتن، گچ، آهک، کلینکر، سیمان، کنسانتره مس، مس و سنگ سرب به ایران ممنوع است.
مهم ترین محصولاتی که برای همیشه واردات آنها به ایران ممنوع است
علاوه بر 10 دسته کالای ممنوعه برای ایران که توضیح داده شد، جمهوری اسلامی ایران به دلایل مذهبی، اجتماعی و سیاسی اقلام زیادی را برای همیشه در لیست محصولات ممنوعه قرار داده است.
به عنوان مثال، محصولات مخدر مانند تریاک و انواع مشروبات الکلی مانند ودکا، ماءالشعیر، شراب، مشروبات الکلی و دمنوش به عنوان محصولات ممنوعه و غیرقابل صادرات به ایران ذکر شده است.
[ad_2]